Vecka 31

Graviditetsmånad 8
31 maj 2008 - 6 juni 2008

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av t.ex stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som t.ex att gå i trappor och bära tunga saker.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan 8 cm i diameter och fötterna knappt 6 cm. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.


Källa: www.familjeliv.se

Publicerat den: 2008-05-31 kl 11:09:03 | Kommentera här! 1 st


Ny info

Du har gått 210 fulla dagar av 280 (75%).
Du är i vecka 31.
Du har gått 30 fulla veckor och 0 fulla dagar (v30+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Fre 8 aug 2008
Du har 70 dagar kvar till förlossning.


Källa: www.familjeliv.se

Publicerat den: 2008-05-31 kl 11:06:44 | Kommentera här! 0 st


Magen vecka 30

Publicerat den: 2008-05-30 kl 21:03:21 | Kommentera här! 1 st


Nu så!

Har vi köpt barnvagn. Eller, har bara betalat handpenningen än. Dom började direkt prata om att "lägga en direktorder". Och vi bestämde att vi skulle hämta den i mitten på juli, men att det bara var att hämta den när man ville. Så vi diskuterade inte så mkt mer.
Det är en Emmaljunga City Cross, väldigt populär modell. Och det förstår jag. Den är grymt fin, och lätthanterlig.

Så här ser den ut:Köpte även med en liggdel, en s k citykorg. Så det första halvåret plockar man av hela sittdelen (se ovan), och klickar på liggdelen. Sen när ungen börjar vilja sitta upp så byter man tillbaka.

Så här ser den ut med citykorgen på:..fast i den här färgen:Är grymt nöjd!

Publicerat den: 2008-05-28 kl 23:44:19 | Kommentera här! 4 st


Ännu en tripp till stan

Herregud.. är fortfarande på jakt efter barnvagn.
Barnens Hus skulle höra av sig i början på veckan, ang dom vagnar vi var intresserade av.

I måndags ringde dom, så jag ringde upp dom igår. Vagnen vi helst ville ha gick att få i nästa års modell, med nytt tyg på insidan. Så den idén dumpade vi ganska direkt. Men då dök det ist upp andra alternativ. Så jag tyckte det var bäst att vi åker in ännu en gång.
Så man får se; antingen kommer man hem med en vagn idag, eller så blir det om typ nån vecka. Det visar sig =)

Publicerat den: 2008-05-28 kl 09:36:27 | Kommentera här! 0 st


Barnvagn

Är juh som ute liiite i sista sekunden med barnvagn. Har iaf bestämt vilken modell det blir, men då finns inte alla färger längre kvar. Men det gör inte mig såå mkt, efs det blir lite lättare att välja då =)

Kommer lägga upp en bild på skönheten så fort jag vet vilken färg det blir, och det får vi veta på måndag eller tisdag =) 

Publicerat den: 2008-05-24 kl 15:08:00 | Kommentera här! 0 st


Helt sjukt

Känns helt overkligt att man redan är i vecka 30. Det känns verkligen att man passerar den största milstolpen under graviditeten.
Det är bara 10 veckor kvar (+/- några veckor). Svårt att fatta. Är rädd att det är nu framöver man kommer börja bli nervös inför förlossningen. Men hoppas man kommer hålla sig någorlunda lugn.

Kommer bli en tid då mkt ska göras. Men det känns verkligen såå bra! Det är nu nedräkningen börjar, och jag har juh min lilla baby i menyn till höger som hjälper mig att räkna dagarna =)

Publicerat den: 2008-05-24 kl 01:13:14 | Kommentera här! 2 st


Vecka 30

Graviditetsmånad 8
24 maj 2008 - 30 maj 2008

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.

Barnet: Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud innefrån mammans kropp, bl.a ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en krafigt trafikerad gata. Nu ska barnet få mer hull och gå upp i vikt, men längden kommer endast öka marginellt.


Källa: www.familjeliv.se

Publicerat den: 2008-05-24 kl 01:08:37 | Kommentera här! 0 st


Ny info

Du har gått 203 fulla dagar av 280 (73%).
Du är i vecka 30.
Du har gått 29 fulla veckor och 0 fulla dagar (v29+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Fre 8 aug 2008
Du har 77 dagar kvar till förlossning.


Källa: www.familjeliv.se

Publicerat den: 2008-05-24 kl 01:07:08 | Kommentera här! 0 st


Magen vecka 29

Publicerat den: 2008-05-23 kl 22:20:47 | Kommentera här! 1 st


Föräldragruppen

Idag var det första träffen med föräldragruppen.
Lite roligt det här att det är så många i Krokoms Kommun som ska ha barn nu till sommaren, att dom har fått delat upp alla på flera grupper. Barnmorskorna och alla som ska vara med och informera om allt kommer visst inte få va ledig så mkt i sommar, som dom annars brukar få va. Hahah..

Iaf.. var lite nervös innan vi skulle dit. Men det är juh inget ovanligt. Är alltid nervös när man ska iväg på nånting.
Var så jäkla nervös innan man skulle till BM i början också. Men det har släppt. Nu för tiden är det bara såå skönt att få komma dit. Hade mer än gärna kommit på ännu tätare besök.

Gick idag igenom förlossningen, hur ungen vänder sig åt alla håll för att ta sig ut genom alla trånga gångar. Var intressant att få höra, även fast det egentligen inte hjälper nånting under själva förlossningen.
Kommer nog bli mkt spännande info på dom här träffarna framöver =)

Publicerat den: 2008-05-19 kl 20:33:19 | Kommentera här! 0 st


Namnproblem

Har läääänge gruvat mig för det här med att bestämma ett namn till lilltussen i magen. Har därför inte velat ens fundera på det tidigare. Men man börjar inse att det inte är så jäkla länge kvar nu.

Så har kikat på listor över namn på internet, och skrivit ner alla som skulle kunna fungera. Var ganska många i början, men har nu reducerat ner det till 8 tjejnamn, och 6 pojknamn.
En liten undran jag har bara; varför är det mkt svårare att hitta ett bra namn till en pojke än en tjej? Det är iaf så jag känner. Inget av pojknamnen känns egentligen helt rätt.

Kommer dock inte gå ut med mer än så förrän vi vet könet. Och då får man se om man själv kommit på något, annars kommer jag nog lägga upp våra förslag och be om lite smakråd =)
Men ni som läser; om ni redan nu har tips, så är det mer än välkommet. Men då helst pojknamn, efs det är det största problemet.

Publicerat den: 2008-05-17 kl 22:20:14 | Kommentera här! 2 st


Magen vecka 28


Publicerat den: 2008-05-17 kl 14:00:10 | Kommentera här! 0 st


Vecka 29

Graviditetsmånad 8
17 maj 2008 - 23 maj 2008

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.


Källa: www.familjeliv.se

Publicerat den: 2008-05-17 kl 10:17:42 | Kommentera här! 0 st


Ny info

Du har gått 196 fulla dagar av 280 (70%).
Du är i vecka 29.
Du har gått 28 fulla veckor och 0 fulla dagar (v28+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Fre 8 aug 2008
Du har 84 dagar kvar till förlossning.


Källa: www.familjeliv.se

Publicerat den: 2008-05-17 kl 10:15:52 | Kommentera här! 0 st


SF-mått

Så här ser kurvan ut hittills.

 


Inte så mkt till kurva ännu, men det går iaf åt rätt håll. =)

Publicerat den: 2008-05-14 kl 19:01:32 | Kommentera här! 0 st


Nytt SF-mått

Gick bra hos BM imorse. Slapp ta blodprover osv, men fick ta blodtrycket ett antal ggr för hon tyckte det var aningen för högt. Klart man blev lite orolig, men kom fram till att det nog berodde på morronsnusen.

Mätte magen också. Nytt mått var 28. Jag har alltså växt 3cm på 2 veckor. Det tyckte jag lät ganska bra ändå =) Måste juh ligga ganska normalt då. Lilltussens hjärtslag låg på runt 160, som dom senaste ggrna.

Nästa sak man ser fram emot nu är andra ultraljudet, den 9 juni. Då blir det en vanlig rutinkoll, och förhoppningsvis får man då även veta könet =)

Publicerat den: 2008-05-14 kl 14:47:18 | Kommentera här! 0 st


Tjockis

Igår på jobbet så fick jag en fin kommentar: "Faan vad tjock du börjar bli.." Hahah.. Tack för den du! Tur att kommentaren kom från Qvintus, för då gjorde det visst ingenting =)

I övrigt så har man även inatt sovit dåligt. Vaknat flera ggr av olika anledningar. En av ggrna vaknade jag av världens kramp. Har juh lärt mig hur man ska göra när man känner den där smärtan på väg, men jag var visst lite förvirrad då. Så jag sträckte foten åt fel håll. Så där satt man fast. Lyckades iaf med lite hjälp komma ur smärtan innan den blev för svår. Men den höll i sig så pass att jag fortfarande har ont i benet nu.

Sen så är jag liiite liiite orolig för det här med viktökningen. Har sedan starten gått upp mellan 4-6kg. Men just nu står jag stilla på samma vikt varje gång jag väger mig. Får kanske passa på och höra om det imorron när man ska till BM.

Och det här med att jag var orolig för att lilltussen i magen var för lugn förut; det fick jag verkligen äta upp. För nu lever den om värre än vanligt, och mer ofta. Men det är bara mysigt! =) Bättre för mkt än ingenting alls.

Publicerat den: 2008-05-13 kl 09:16:49 | Kommentera här! 2 st


Vecka 28

Kroppen: Framöver blir besöken hos MVC allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Blodsocker: Vid förhöjda sockervärden görs ofta ett belastningsprov för att testa glukostoleransen. När man är gravid kan man få en lindrig form av graviditetsdiabetes som i regel brukar gå bort efter förlossningen.
Blodtryck: Blodtrycket sjunker normalt lite i mitten av graviditen. Exempel: Från att ha haft en vilopuls på 75 vid inskrivningen kan den sjunka till 70 i mitten. De tre sista månaderna ökar ofta pulsen igen och kan då kan den gå upp 80. Om blodtrycket stiger mycket får man ofta gå på tätare kontroller på MVC eftersom det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning "preeklampsi". Det kan ge sig till känna som huvudvärk, trötthet och dålig fostertillväxt samt för tidig födsel.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 cm och fötterna mäter 5 cm. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet anses livsdugligt vid denna tidpunkt och om det skulle födas måste man registrera barnet enligt lagen. Som tur är har barnet nu mycket goda chanser att klara sig utanför livmodern, med hjälp av bland annat värme från en kuvös.


Källa: www.familjeliv.se

Publicerat den: 2008-05-10 kl 00:21:52 | Kommentera här! 0 st


Tredje trimestern

Under den tredje trimestern börjar fostret förbereda sig för ett liv utanför livmodern och kan överleva en för tidig förlossning.


Källa: www.wikipedia.se

Publicerat den: 2008-05-10 kl 00:15:56 | Kommentera här! 0 st


Ny info

Du har gått 189 fulla dagar av 280 (68%).
Du är i vecka 28.
Du har gått 27 fulla veckor och 0 fulla dagar (v27+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Fre 8 aug 2008
Du har 91 dagar kvar till förlossning.


Källa: www.familjeliv.se

Publicerat den: 2008-05-10 kl 00:02:03 | Kommentera här! 0 st


Investerat


En sådan har jag investerat i på tradera. Trodde aldrig jag skulle uppskatta den så mkt som jag faktiskt gör. Det är helt underbart att återigen kunna ha sina gamla tröjor, och slippa glipan över magen.
Helt klart något att rekomendera!

Publicerat den: 2008-05-09 kl 22:34:54 | Kommentera här! 0 st


Magen vecka 27

Så ser magen ut nu, sista dagen på vecka 27.
Går alltså in i ny vecka imorron, och även en ny trimester. Den tredje och sista.

Publicerat den: 2008-05-09 kl 22:22:35 | Kommentera här! 0 st


Ännu en bild..

..på magen i vecka 26. Fick till denna igår kväll, som jag är hyfsat nöjd med. Sen så tog jag bort alla bilder utom den senaste, i menyn till höger. Kommer framöver bara att lägga upp bilder som jag verkligen lyckas få till.


Publicerat den: 2008-05-03 kl 15:55:22 | Kommentera här! 0 st


Vecka 27

Graviditetsmånad 7
3 maj 2008 - 9 maj 2008

Kroppen: Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont minst sagt.


Källa: www.familjeliv.se

Publicerat den: 2008-05-03 kl 10:34:24 | Kommentera här! 0 st


Ny info

Du har gått 182 fulla dagar av 280 (65%).
Du är i vecka 27.
Du har gått 26 fulla veckor och 0 fulla dagar (v26+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 8 aug 2008
Du har 98 dagar kvar till förlossning.


Källa: www.familjeliv.se

Publicerat den: 2008-05-03 kl 10:32:41 | Kommentera här! 0 st


100-dagars

Igår var det 100 dagar kvar till beräknad förlossning. Faan, det känns juh snart som att det inte alls är länge kvar. Tiden bara springer iväg.

Kliver in i vecka 27 imorron. Då kommer det alltså upp ny info här.
Ser även ut som att naveln är på väg att växa utåt snart, hahaha.. Det är nåt jag längtar efter, även fast det är nåt av det styggaste man kan se.

Försöker verkligen dra ner på snusen. Både för min egen skull, men mest för lillsaken i magen. Har hittills idag bara tagit 3 st, och det tycker jag är helt OK. Jag är nöjd så länge jag lyckas hålla mig på den nivån iaf. För som det känns nu så är det omöjligt att sluta helt, hur mkt jag än skulle vilja. Trist men sant.

Publicerat den: 2008-05-02 kl 19:52:45 | Kommentera här! 1 st


Magen vecka 26

image120

Publicerat den: 2008-05-02 kl 19:36:37 | Kommentera här! 0 st